Eastern Maine Medical Center

The Eastern Maine Medical Center modernization project utilizes evidence-based design and the principles of patient-centered care in its approach to interior design. Each private patient room is designed to accommodate family members and provide a warm and relaxing atmosphere for healing. Patient bathrooms include a European shower concept which increases accessibility for patients with limited mobility.

Family lounges are included on inpatient floors creating a place of retreat and contemplation outside of the patient room. Each lounge includes a fire place and panoramic views of the river in a home-like setting. These elements were also integrated into the main lobby where a stone fireplace and interior plantings echo the Maine landscape and create a warm welcome for patients, families, and staff. Throughout the hospital special attention was paid to sourcing local, low-maintenance, and sustainable materials for finishes as well as creating opportunities to utilize natural light and energy efficient fixtures.

LOCATION
Bangor, ME

CLIENT
Eastern Maine Health System

SIZE
361,000SF

COMPONENTS
Inpatient Beds
Intensive Care Unit
Critical Care Unit
Surgical Center
NICU

PROJECT TYPE
Interior Design

CONTACT US

SHARE

Interior Design